ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godziny
Ciasto czekoladowe - bez mąkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinySkładniki6 szt,jajek80 g cukru200 g czekolady deserowej50 g masłaMasa czekoladowa - ganasz200 ml śmietany 30%200 g czekolady deserowej2 łyżki miodu2 łyżki masła miękkiego20 ml likieru lub whisky(opcjonalnie)Inne1/2 słoika dżemu z czarnej pożeczki1/2 szklanki bakalii(opcjonalnie do dekoracji)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoMasło rozpuścić w garnku, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać partiami cukier. Do ubitej piany dodawać żółtka, dokładnie wymieszać.Do masy jajecznej wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Na blasze (45 x 35 cm) wyłożonej papierem rozprowadzić masę czekoladową. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 - 12 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Z blachy wyjmujemy ciasto schłodzone.Krem czekoladowy - ganaszŚmietanę zagotować z miodem. Do gorącej śmietany dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Mieszając masę dodać masło oraz likier (whisky). Masę przelać do naczynia, odstawić do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.WykończenieUpieczone ciasto podzielić na 4 równe części. 1/3 ganaszu odłożyć do dekoracji ciasta.Pierwszą część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć kolejny który należy posmarować połową pozostałego kremu czekoladowego, podobnie wykonać z 3 kawałkiem ciasta, całość przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed schłodzeniem ciasto można udekorować np. bakaliami.Share this Recipe