Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godziny

Ciasto
czekoladowe - bez
mąkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinySkładniki6 szt,
jajek80 g
cukru200 g
czekolady deserowej50 g
masłaMasa czekoladowa - ganasz200 ml
śmietany 30%200 g
czekolady deserowej2 łyżki
miodu2 łyżki
masła miękkiego20 ml
likieru lub
whisky(opcjonalnie)Inne1/2 słoika
dżemu z czarnej
pożeczki1/2 szklanki
bakalii(opcjonalnie do dekoracji)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiasto
Masło rozpuścić w garnku, następnie dodać połamaną na kawałki
czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się
czekolady.Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać partiami
cukier. Do ubitej piany dodawać
żółtka, dokładnie wymieszać.Do masy jajecznej wlewać stopniowo rozpuszczoną
czekoladę z
masłem. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Na blasze (45 x 35 cm) wyłożonej papierem rozprowadzić masę
czekoladową. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 - 12 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Z blachy wyjmujemy ciasto schłodzone.
Krem czekoladowy - ganasz
Śmietanę zagotować z
miodem. Do gorącej
śmietany dodać połamaną na kawałki
czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.Mieszając masę dodać
masło oraz
likier (
whisky). Masę przelać do naczynia, odstawić do momentu uzyskania konsystencji miękkiego
masła.WykończenieUpieczone ciasto podzielić na 4 równe części. 1/3 ganaszu odłożyć do dekoracji ciasta.Pierwszą część ciasta posmarować
dżemem porzeczkowym, nałożyć kolejny który należy posmarować połową pozostałego
kremu czekoladowego, podobnie wykonać z 3 kawałkiem ciasta, całość przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.Całe ciasto pokrywamy pozostałym
kremem czekoladowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed schłodzeniem ciasto można udekorować np.
bakaliami.Share this Recipe