Wykonanie
Składniki400 g
czekolady deserowej (lub gorzkiej + 100 g
cukru)300 ml
śmietanki kremówki 36% lub 48%, bardzo dobrze schłodzonej80 g
masła7
białek200 g
orzechów pecan lub włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni5 łyżek
kakao do posypaniaPrzygotowanieW miseczce ustawionej nad gorącą, lekko gotującą się
wodą rozpuścić
czekoladę z
masłem i
cukrem, dokładnie ostudzić.Ubić
śmietankę na bardzo sztywną pianę, oddzielnie ubić
białka, również na idealnie sztywną pianę (długo i cierpliwie ubijać aż będzie gęsta i błyszcząca), delikatnie razem wymieszać.Dodać otrzymaną masę do rozpuszczonej i ostudzonej
czekolady w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką. Do ostatniej partii dodać też
orzechy.Wyłożyć masę do formy o średnicy ok. 23 cm, wysmarowanej wcześniej
masłem. Schłodzić przez noc w lodówce.Bezpośrednio przed podaniem posypać torcik
kakao.
