Wykonanie
Jaśnie pan
Drób w całej okazałości - w postaci
kurczaka pieczonego z dodatkiem aromatycznych
ziół,
marchewki i
pomarańczy. Mięciutki, soczysty, rumiany - idealny na niedzielny obiad :)


Składniki :1 cały
kurczak (u mnie waga 1,4 kg)
Przyprawy :1 łyżka
soli1 łyżka suszonego
majeranku, polecam sklep Skworcu1 łyżka suszonego
lubczyku, polecam sklep Skworcu1 łyżeczka czarnego, mielonego
pieprzu2-3 gałązki
rozmarynuDodatkowo :1
pomarańcza1 łyżka
masła3-4
marchewkikilka łyżek
oleju2 łyżki
octu balsamicoświeży
rozmarynPrzygotowanie :Umytego i osuszonego
kurczaka nacieram dokładnie
mieszanką przypraw, a do środka wkładam gałązki
rozmarynu i
masło. Zawijam
mięso w folię spożywczą i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Na dno naczynia, w którym będzie piekł się
kurczak wlewam
olej, przekładam przyprawione
mięso, a dookoła układam pokrojone w kawałki
marchewki (wcześniej obrane i umyte) i gałązki
rozmarynu. Naczynie szczelnie przykrywam i wkładam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym odkrywam, smaruję
kurczaka balsamico, i dodaję pokrojoną
pomarańczę. Piekę wszystko bez przykrycia kolejne 60-70 minut, uważając żeby nic się nie przypalało (w razie potrzeby należy dolać odrobinę
wody i z powrotem przykryć naczynie). W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam
kurczaka sosem z dna naczynia.
