Wykonanie
Propozycja na lekki obiad lub kolację. Danie lekkostrawne, pożywne i oczywiście smaczne. Zdrowa
rybka stanowiąca źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także witamin A, B, D, E.
Rzodkiewka to
między innymi cenne źródło potasu. Wykazuje także pozytywny wpływ
między innymi na włosy i paznokcie, wzmacniając je. O batatach bardziej szczegółowo
pisałam w poprzednim
poście, ale to przede wszystkim świetna alternatywna dla
ziemniaków, które nadal królują na
polskich stołach.

Składniki (na 2 porcje):- 1 duży
batat (jeśli ktoś dużo je to lepiej po jednym mniejszym na osobę),- dwa filety
łososia,- kilka
rzodkiewek,- kwaśna
śmietana 12%,-
szczypior,- kilka plasterków
limonki lub
cytryny,-
przyprawy (
sól morska,
pieprz kolorowy, ja zastosowałam też bardzo smaczną
przyprawę do
pomidorów, ale to opcjonalnie)Przygotowanie:- gotujemy batat/y (ja kroje je w krążki, aby szybciej się ugotowały),- smażymy
łososia, aby uzyskać chrupiącą skórkę,-
rzodkiewkę kroimy w plasterki,- wykładamy wszystko na talerz, posypujemy
przyprawami;
łososia skraplamy limonką/cytryną;
bataty polewamy
śmietaną i posypujemy posiekanym
szczypiorem.Smacznego.