ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pasternakiem

Zupa krem z pasternakiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Figa z makiem z pasternakiem... pamiętacie to powiedzenie ? Jako dziecko zawsze się zastanawiałam co to jest ten pasternak ? Okazuje się, że to bardzo pyszne warzywo należące do gatunku selerowatych. Pasternak jest bardzo podobny do pietruszki. Od niedawna wraca do kulinarnych łask, ponieważ przez wiele lat przebywał w zapomnieniu. W dawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie pasternak.
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
3 korzenie pasternaku
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
1,2 litra wody
3 udka z kurczaka
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
kiełki do przybrania
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone jajko, ozdabiamy kiełkami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/zupa-krem-z-pasternakiem.html