Wykonanie
Pin It
Figa z
makiem z
pasternakiem... pamiętacie to powiedzenie ? Jako dziecko zawsze się zastanawiałam co to jest ten
pasternak ? Okazuje się, że to bardzo pyszne warzywo należące do gatunku selerowatych.
Pasternak jest bardzo podobny do
pietruszki. Od niedawna wraca do kulinarnych łask, ponieważ przez wiele lat przebywał w zapomnieniu. W dawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie
pasternak.

Czas przygotowania: 50 minutSkładniki:3 korzenie
pasternaku2 korzenie
pietruszki1 mały
seler1,2 litra
wody3
udka z kurczaka2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego2
jajka ugotowane na twardo
sólpieprzkiełki do przybraniaWykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do
wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy.
Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone
jajko, ozdabiamy
kiełkami.