ßßß
Zapraszam na kolejną odsłonę co miesięcznego wspólnego blogerskiego wypiekania.Pod hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga Kuchennymi drzwiami zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas Beata .
Czas przygotowania: 2 dobyProporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cmSkładnikiZaczyn:200 g mąki żytniej razowej typ 2000180 g wody60 g zakwasuCiasto właściwe:800 g mąki żytniej typ 720650 ml piwa pszenicznego350 g zaczynu2 cebuleolej do smażenia20 g solimasło do posmarowania foremekpestki dyni i słonecznika do posypania chlebaotręby do posypania foremek
Wykonanie:Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.W dniu pieczenia cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na oleju, aż będzie miękka i złocista. Odstawiamy do wystygnięcia. Do gotowego zaczynu (powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, parujemy go spryskiwaczem, chlebki malujemy wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 45-50 minut.Chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jak to bywa z żytnim chlebem, najlepiej smakuje następnego dnia.
Kuchennymi drzwiamiStare garyZacisze kuchenneOgrody babilonuApetyt na smakaBochen chlebaCodziennik kuchennyDom z mozaikamiGotuj zdrowo ! Guten apetit !Konwalie w kuchniKuchnia GuciaLeśny zakąteknie-ład mAlutkiNotatki kulinarnePara w kuchniPolska zupaSmakowity chlebW poszukiwaniu slow lifeAkacjowy blog