ßßß
Zaczyn100 g mąki żytniej razowej typ 200090 g wody30 g zakwasu żytniegoCiasto właściwe400 g mąki żytniej typ 720400 ml piwa pszenicznego220 g zaczynu1 cebulaolej do smażenia cebuli1 łyżeczka soliPrzygotowanie zaczynuDzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej.W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin).Przygotowanie ciasta właściwegoW dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.Do dużej miski odważyć 220 g zaczynu. Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (30x15 cm) wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 – 50 minut.Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce.SmacznegoApetyt na SmakaBochen chlebaDom z mozaikamiGotuj zdrowo! Guten Appetit!Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMoje Małe Czarowanienie-ład mAlutkiNotatki kulinarneOgrody BabilonuPara w kuchniPolska zupaSmakowity chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeZacisze kuchenne