Wykonanie
Myślę, że nie odłącznym produktem w codziennej diecie większości społeczeństwa jest
pieczywo. Najlepszym wyborem będzie
chleb z pełnego przemiału-"ciemny", który w swoim składzie zawiera zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego niż
pieczywo "jasne". Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju wypieków, ale czy każdy z Was poświęca chwilę na przeczytanie etykiety ? Czy rzeczywiście ten pulchny, ciemny
chleb jest wykonany z
mąki razowej/pełnoziarnistej czy być może jest zabarwiony karmelem czy słodem, lub w jego składzie jest przeważająca ilość
mąki pszennej ?Pamiętajcie, że nie każdy ciemny
chleb jest wykonany z
mąki pełnoziarnistej/razowej. Bardzo często sprzedawcy barwią
pieczywo np. wspomnianym przeze mnie karmelem, dzięki
czemu uzyskują atrakcyjny, pożądany wygląd dla konsumenta.
Miejcie na uwadze, że
chleb razowy nigdy nie będzie pulchny, jego konsystencja powinna być zbita, będzie on cięższy niż te wykonane z
mąki "białej".Zachęcam Was również do pieczenia w swoim zaciszu domowym, dzięki
czemu uzyskacie zdrowy, pyszny bochenek pozbawiony niepożądanych składników.Od jakiegoś miesiąca wypiekam
chleb i muszę przyznać, że w smaku jest znacznie lepszy niż ten sklepowy. W moim przepisie nie ma dodatku
soli (smakuje nieziemsko bez niej) natomiast możecie ją dodać.Składniki:
Mąka pełnoziarnis ta typ 1850-3,5 szklanki
Mąka żytnia razowa-0,5 szklankiZakwas- 3 łyżkiCiepła
woda- 1,5-2 szklanek
Słonecznik- około 3/4 szklanki
MasłoPrzepis:Wszystkie składniki wymieszać w misce. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką. Następnie odłożyć 2 łyżki ciasta na kolejny zakwas, a resztę włożyć do formy-przykryć ściereczką. Odstawić na noc. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 stopni przez około 60-70 minut.Wartość energetyczna 1 kromki
chleba (w przybliżeniu):B-12 g T-9 g W-29 g E- 269 kcal WW-3