Wykonanie
Dzisiaj proponuję pyszne wegańskie, bezglutenowe ciasto
czekoladowe z masą chia-
banan i polewą
orzechową z wiórkami kokosowymi.CiastoSkładniki:1 szkl.
mąki ryżowej1 szkl.
mąki kukurydzianej4 łyżki
kakao2/3 szkl.
cukru (lub innego słodzidła:
daktyle, agawa,
ksylitol)1/2 szkl.
oleju1 szkl.
wody1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
octu winnegoWykonanie:Do dużej miski wsypać
mąki,
kakao,
cukier,
sodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać
olej,
wodę i
ocet winny. Energicznie mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 45 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i zupełnie zimne przekroić poziomo na pół.Gdy ciasto stygnie można przygotować masę z chia.MasaSkładniki:400 ml.
mleka kokosowego5 łyżek nasion chia3 łyżki
syropu z agawy2
bananyWykonanie:Do blendera wlać
mleko kokosowe, dodać
syrop z agawy i nasiona chia. Całość zblendować na gęstą masę. Przełożyć do miski i dodać pokrojone w kostkę
banany. Wymieszać łyżką.Tak powstałą masą przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone ciasto.Wierzch polać polewą
orzechową i obsypać wiórkami kokosowymi lub
orzechami.Polewa orzechowaSkładniki:1
banan1/2 szkl.
mleka roślinnego2-3 łyżki
masła orzechowegoWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Powstałą polewą polać ciasto.Gotowe ciasto umieścić w lodówce, by całość stężała.Smacznego!