Wykonanie
Nie ma chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i
jajek na twardo niż domowy
majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich
majonezów, ale oprócz
jajek,
oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników.Po co więc je kupować, skoro przygotowanie domowego
majonezu jest banalnie proste, a z takim pomocnikiem jak Extra szef Tupperware zajmuje dosłownie kilka minut.Składniki - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej250-350 ml
oleju o neutralnym smaku i zapachu (rzepakowy,
słonecznikowy)2
jajka (opcjonalnie można dodać tylko
żółtka)2 łyżki
soku z cytryny (można zastąpić
białym octem winnym lub
octem jabłkowym lub dodać po 1 łyżce
soku z cytryny i i 1 łyżce
octu winnego) - w ramach eksperymentu dodałam tym razem
sok z limonki1 łyżeczka ostrej lub łagodnej
musztardy1/2 łyżeczki
soliduża szczypta
pieprzu,opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego
miodu lub
cukru pudruSprzętExtra szef TupperwarePrzygotowanieWszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Extra Szefa Tupperware (
olej dodajemy na końcu), pociągamy kilkakrotnie za sznureczek i..... gotowe :)Domowy
majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.UwagaIm gęstszy chcemy uzyskać
majonez tym więcej dodajemy
oleju - dlatego w przepisie podałam przedział od 250 do 350 ml
