Wykonanie
Oliwki, zielona
herbata,
sok pomidorowy - co je łączy? To fakt, że po ich pierwszym spróbowaniu stwierdziłam, że są tak fatalne w smaku, że nigdy w życiu już ich nie
tknę... a dziś je uwielbiam. W pewnym sensie do tej grupy można dołączyć również domowy
majonez. Kiedyś zniechęcał mnie do siebie nie tylko tym, że nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu (jedna pomyłka i może się zwarzyć), a poza tym uważałam, że jednak
majonez ze sklepowych półek bardziej mi smakuje. Zupełnie odwrotnie, niż teraz. Przynajmniej częściowo... Fakt, samodzielne zrobienie udanego
majonezu może być dość problematyczne, aczkolwiek teraz uważam, że jego smak rozkłada na
łopatki wszystkie
majonezy, które możemy kupić w sklepie.Domowy
majonez - składniki:- 5 łyżek
oleju słonecznikowego- 2 łyżki
musztardy sarepskiej- 4
żółtka (
jajka wcześniej sparzamy gorącą
wodą)-
sól i
pieprzDomowy
majonez - przygotowanie:Do miseczki wlewamy
olej, dodajemy
musztardę sarepską. Mieszamy mikserem ok. 2 minuty. Bardzo ważne jest, aby używać tylko jednego mieszadła i od samego początku mieszać
majonez tylko w jedną stronę. Zmiana kierunku spowoduje, że
majonez się zwarzy.Następnie, nie przerywając mieszania, dodajemy kolejno
żółtka. Mieszamy 2-3 minuty, po czym dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Znowu mieszamy (cały czas w tym samym kierunku), do momentu, aż masa będzie gładka i przyjmie konsystencję
majonezu.Jeśli potrzebujemy więcej
majonezu, to jego ilość regulujemy dolewając w trakcie mieszania
olej. Nie dodajemy więcej
żółtek.Tak przygotowany
majonez przechowujemy w lodówce do pięciu dni.