ßßß

Składniki:1 jajko ekologiczne2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki płynnego miodu180 ml oleju słonecznikowegoewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty1/2 łyżeczki solimała szczypta białego mielonego pieprzu2 płaskie łyżeczki musztardy (jeśli majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy)Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki majonezu można uzyskać używając różnych rodzajów musztardy:musztarda Dijon lub rosyjska - powstanie majonez o smaku ostro-kwaśnym,musztarda sarepska - powstanie majonez o smaku lekko kwaśnym,musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim smakuuwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone.Przygotowanie:Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem.Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody) umieścić w wąskim, wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.Jeśli uznasz, że majonez jest zbyt gęsty dodaj wodę i ponownie zmiksuj.Majonez należy przechowywać w lodówce, max do 7 dni.Smacznego