Wykonanie
Przygotowanie domowego
majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie.
Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do naszych potrzeb, o konserwantach już nie wspomnę.
Domowy
majonez mojego przepisu jest gęsty i można nim dekorować potrawy. Jeśli potrzebujecie bardziej rzadkiego
majonezu sałatkowego wystarczy dodać do niego trochę
wody. Przygotowując
majonez w domu mamy wpływ na jego smak, w zależności od upodobań może być bardziej lub mniej kwaśny, słony czy pikantny. Wystarczy dodać więcej
soku z cytryny,
soli lub
musztardy i mamy
majonez o smaku jaki lubimy.
Składniki:
1
jajko ekologiczne
2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki płynnego
miodu180 ml
oleju słonecznikowegoewentualnie 2-3 łyżki letniej
wody jeśli
majonez będzie zbyt gęsty
1/2 łyżeczki
solimała szczypta białego mielonego
pieprzu2 płaskie łyżeczki
musztardy (jeśli
majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę
musztardy)
Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki
majonezu można uzyskać używając różnych rodzajów
musztardy:
musztarda Dijon lub rosyjska - powstanie
majonez o smaku ostro-kwaśnym,
musztarda sarepska - powstanie
majonez o smaku lekko kwaśnym,
musztarda stołowa lub miodowa - powstanie
majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim smaku
uwaga! do przygotowania
majonezu nie używa się
musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te
musztardy mają domieszkę ziaren
gorczycy i/lub z powodu dodatku
papryki są zabarwione na czerwone.
Przygotowanie:
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki
majonezu (oprócz
wody) umieścić w wąskim, wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
Jeśli uznasz, że
majonez jest zbyt gęsty dodaj
wodę i ponownie zmiksuj.
Majonez należy przechowywać w lodówce, max do 7 dni.
Smacznego