Wykonanie
Już dawno temu taka
sałatka wpadła mi w oko, ale dopiero ostatnio postanowiłam ją przetestować. Myślę, że to oszukane ciasto, a w zasadzie
sałatka na krakersach z
tuńczykiem i
jajkami świetnie ozdobi wielkanocny stół. Po inne przepisy z
tuńczykiem zapraszam tu:roladki z
tuńczykiemgrzanka z
tuńczykiem i
pomidoramimakaron z
tuńczykiem i
cukinią .

duże opakowanie
krakersów (27 sztuk)6
jajek ugotowanych na twardopuszka
tuńczyka w olejuokoło 20 dag
żółtego serapół słoika
majonezubiały pieprz,
czarny pieprznatka pietruszki lub
szczypiorekOddzielić
białka od
żółtka i każde z osobna zetrzeć na tarce.
Żółty ser również zetrzeć na tarce,
tuńczyka odsączyć z
oleju.
Białka wymieszać z dwoma lub trzema łyżkami
majonezu na pastę, którą doprawić
białym pieprzem.Podobnie wymieszać
tuńczyka z 2-3 łyżkami
majonezu i tak samo
żółty ser.Na duży talerz wyłożyć 3
rzędy po 3
krakersy.Rozsmarować masę z
żółtego sera.Ułożyć kolejne
rzędy krakersów na wierzchu, a następnie rozsmarować masę z
tuńczyka, którą na wierzchu posypać
czarnym pieprzem.Przykryć
krakersami, wyłożyć pastę z
białek, a samą górę posypać rozkruszonymi
żółtkami.Górę sałatki posypać posiekanym
szczypiorkiem (ja użyłam
natki pietruszki i też smakowało).Włożyć do lodówki na kilka godzin.
