ßßß Cookit - przepis na Jarmuż z grzybami.

Jarmuż z grzybami.

nazwa

Wykonanie

Nie powiem, że kocham jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :)
Składniki (2 porcje):
100 g ryżu brązowego
160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym)
2 garści jarmużu - może być bez łodyg, porwany na małe kawałki
200 g pieczarek - pokrojone w plastry
100 g boczniaków - pokrojone w paski
1 cebula - drobno posiekana
2 ząbki czosnku - drobno pokrojone
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
1. Ugotuj ryż.
2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka.
3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty.
4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
351 kcal
16 g
12 g
45 g
6 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/jarmuz-z-grzybami.html