Wykonanie
Nie
powiem, że kocham
jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego
chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z
grzybami,
tofu i
brązowym ryżem. W takiej formie
mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że
jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :)Składniki (2 porcje):100 g
ryżu brązowego160 g stripsów z
tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym
tofu marynowanym)2 garści
jarmużu - może być bez łodyg, porwany na małe kawałki200 g
pieczarek - pokrojone w plastry100 g boczniaków - pokrojone w paski1
cebula - drobno posiekana2 ząbki
czosnku - drobno pokrojone2 łyżeczki
oleju1 łyżeczka
papryki ostrejsól,
pieprz1/3 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
sosu sojowego1. Ugotuj
ryż.2. Podsmaż
tofu,
pieczarki i
cebulę na
oleju, aż
woda z
grzybów odparuje,a
cebula będzie miękka.3. Dodaj
ryż, boczniaki,
jarmuż,
czosnek oraz
paprykę,
sól i
pieprz. Zalej
wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty.4. Sprawdź czy
jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z
sokiem z cytryny i
sosem sojowym.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik351 kcal16 g12 g45 g6 g