ßßß
 
            
         Nie powiem, że kocham jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :)Składniki (2 porcje):100 g ryżu brązowego160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym)2 garści jarmużu - może być bez łodyg, porwany na małe kawałki200 g pieczarek - pokrojone w plastry100 g boczniaków - pokrojone w paski1 cebula - drobno posiekana2 ząbki czosnku - drobno pokrojone2 łyżeczki oleju1 łyżeczka papryki ostrejsól, pieprz1/3 szklanki wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki sosu sojowego1. Ugotuj ryż.2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka.3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty.4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym.Energia(1 porcja)BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik351 kcal16 g12 g45 g6 g
Nie powiem, że kocham jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :)Składniki (2 porcje):100 g ryżu brązowego160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym)2 garści jarmużu - może być bez łodyg, porwany na małe kawałki200 g pieczarek - pokrojone w plastry100 g boczniaków - pokrojone w paski1 cebula - drobno posiekana2 ząbki czosnku - drobno pokrojone2 łyżeczki oleju1 łyżeczka papryki ostrejsól, pieprz1/3 szklanki wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki sosu sojowego1. Ugotuj ryż.2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka.3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty.4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym.Energia(1 porcja)BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik351 kcal16 g12 g45 g6 g
