ßßß Cookit - przepis na Babka bananowa z kakao i karmelem

Babka bananowa z kakao i karmelem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy. Przygotowałam dla Was pyszną, wilgotną babkę z bananami, kakao i słonym karmelem (skorzystałam ze sprawdzonych proporcji Doroty z Moje Wypieki - obłędnie pyszna i znikająca w okamgnieniu! :-)
Składniki:
Ciasto:
4 banany (waga ok. 350 g po obraniu)
3 jajka
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
Sos karmelowy:
220 g cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżka golden syrup
50 g masła
180 ml śmietany kremówki
szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do niego po 1 jajku, ciągle miksując. Na koniec dodajemy zblendowane banany, cukier waniliowy, mąkę, szczyptę soli, proszek i sodę. Dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, aby miały podobne konsystencje.
Do foremki (ja użyłam silikonowej) nakładamy najpierw jasne ciasto, a później ciemne. Babkę bananową pieczemy ok. 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Następnie studzimy ją na kratce.
Kiedy babka się piecze przygotowujemy nasz sos karmelowy. Cukier wysypujemy na patelnię, dodajemy wodę i podgrzewamy, aż powstanie bulgoczący syrop. Cukier karmelizujemy aż uzyska złoto-brązową barwę. Następnie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło i śmietanę i ponownie wstawiamy na ok. 1-2 minuty na ogień. Powinien powstać gładki sos. Na koniec dodajemy do niego szczyptę soli, przelewamy do innego naczynia i studzimy - wtedy zgęstnieje i będzie wygodniej udekorować nim naszą babkę.
Wystudzone ciasto polewamy sosem karmelowym, można zrobić to kilka razy, aby warstwa polewy była nieco grubsza. Pozostały sos możemy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2016/03/babka-bananowa-z-kakao-i-karmelem.html