ßßß
Składniki:Ciasto:4 banany (waga ok. 350 g po obraniu)3 jajka100 g miękkiego masła100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2,5 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli2 łyżki kakao2 łyżki mąki pszennejSos karmelowy:220 g cukru1/4 szklanki wody1 łyżka golden syrup50 g masła180 ml śmietany kremówkiszczypta soli morskiejWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do niego po 1 jajku, ciągle miksując. Na koniec dodajemy zblendowane banany, cukier waniliowy, mąkę, szczyptę soli, proszek i sodę. Dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, aby miały podobne konsystencje.Do foremki (ja użyłam silikonowej) nakładamy najpierw jasne ciasto, a później ciemne. Babkę bananową pieczemy ok. 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Następnie studzimy ją na kratce.Kiedy babka się piecze przygotowujemy nasz sos karmelowy. Cukier wysypujemy na patelnię, dodajemy wodę i podgrzewamy, aż powstanie bulgoczący syrop. Cukier karmelizujemy aż uzyska złoto-brązową barwę. Następnie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło i śmietanę i ponownie wstawiamy na ok. 1-2 minuty na ogień. Powinien powstać gładki sos. Na koniec dodajemy do niego szczyptę soli, przelewamy do innego naczynia i studzimy - wtedy zgęstnieje i będzie wygodniej udekorować nim naszą babkę.
Wystudzone ciasto polewamy sosem karmelowym, można zrobić to kilka razy, aby warstwa polewy była nieco grubsza. Pozostały sos możemy przechowywać w lodówce.
Smacznego!