ßßß
Składniki na 4 porcje :1 duża pojedyncza pierś kurczaka albo 2 małe (200g mięsa)
80g szynki parmeńskiej w plastrachświeża szałwia (w doniczce)sól, pieprz, wykałaczki3 łyżki oliwyDodatki:
100g kaszy orkiszowejpomidorygarść szpinaku z dressingiem (łyżka oliwy, 1/2 limonki, łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego)
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem.Na każdym "sznyclu" położyć plasterek szynki parmeńskiej i liść szałwii, całość zrolować. Roladki nabijać po 2 na wykałaczki, posmarować oliwą, po czym umieścić na rozgrzanym grillu elektrycznym i ugrillować (można też przyrządzić na patelni grillowej).Kaszę ugotować, dla estetycznego efektu można nałożyć łyżką do lodów. Kasza orkiszowa ma lekko orzechowy smak i wyjątkowo dobrze komponuje się z szynką parmeńską i szałwią. Szpinak umyć, osuszyć i wymieszać z dressingiem złożonym z wymieszanych dokładnie składników - 1 łyżka oliwy (u mnie pozostała ze smarowania roladek), 1/2 limonki, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.Ułożyć na talerzu szpinak, na nim roladki saltimbocca, kulki kaszy orkiszowej i pomidora pokrojonego w talarki. W wersji dla dzieci kroimy roladki na mniejsze krążki w sam raz na jeden kęs (podobnie pomidorki). Jeśli danie będą jadły dzieci, warto pozbawić szpinak łodyżek, jest delikatniejszy.
1 porcja to ok. 290 kcal, węglowodany: 20g, białka: 19g, tłuszcze: 15gSMACZNEGO!