Wykonanie
Saltimbocca to popularna włoska potrawa, przyrządzana z rozbitego
sznycla cielęcego oraz
szynki, który jest przyprawiony
szałwią, a następnie zwijany w rulon i obsmażany z dodatkiem
białego wina. Moja wersja odbiega od oryginału. Po pierwsze użyłam drobiowej
piersi z kurczaka ze wsi (szczęśliwa kurka/kurak) i przygotowałam roladki na grillu. Użyłam świeżych listków
szałwii, było aromatycznie i smacznie. Danie super szybkie, łatwe w przygotowaniu, wygląda apetycznie, smakuje wybornie. Sprawdźcie zresztą sami.

Składniki na 4 porcje :1 duża pojedyncza
pierś kurczaka albo 2 małe (200g
mięsa)

80g
szynki parmeńskiej w plastrachświeża
szałwia (w doniczce)
sól,
pieprz, wykałaczki3 łyżki
oliwyDodatki:

100g
kaszy orkiszowej
pomidorygarść
szpinaku z dressingiem (łyżka
oliwy, 1/2
limonki, łyżeczka
miodu, 1/2 łyżeczki
octu balsamicznego)
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Lekko rozbić, doprawić
solą i
pieprzem.Na każdym "sznyclu" położyć plasterek
szynki parmeńskiej i liść
szałwii, całość zrolować. Roladki nabijać po 2 na wykałaczki, posmarować
oliwą, po czym umieścić na rozgrzanym grillu elektrycznym i ugrillować (można też przyrządzić na patelni grillowej).
Kaszę ugotować, dla estetycznego efektu można nałożyć łyżką do
lodów.
Kasza orkiszowa ma lekko
orzechowy smak i wyjątkowo dobrze komponuje się z
szynką parmeńską i
szałwią.
Szpinak umyć, osuszyć i wymieszać z dressingiem złożonym z wymieszanych dokładnie składników - 1 łyżka
oliwy (u mnie pozostała ze smarowania roladek), 1/2
limonki, 1 łyżeczka
miodu, 1/2 łyżeczki
octu balsamicznego.Ułożyć na talerzu
szpinak, na nim roladki saltimbocca, kulki
kaszy orkiszowej i
pomidora pokrojonego w talarki. W wersji dla dzieci kroimy roladki na mniejsze krążki w sam raz na jeden kęs (podobnie
pomidorki). Jeśli danie będą jadły dzieci, warto pozbawić
szpinak łodyżek, jest delikatniejszy.

1 porcja to ok. 290 kcal, węglowodany: 20g,
białka: 19g, tłuszcze: 15gSMACZNEGO!