Wykonanie
Potrawą, która najbardziej kojarzy się mi się z Wielkanocą są z pewnością
jajka faszerowane. Można je przygotować chyba na milion sposobów, dlatego co jakiś czas podrzucam Wam kolejny wariant smakowy. Dzisiaj proponuję
jajka faszerowane pastą z
szynki, które mogą być nie tylko doskonałą propozycją na wielkanocny stół, ale też elegancką przystawką na przyjęcie lub elementem śniadania. Pasta z
szynki jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smak wspaniale komponuje się z
jajkami. Zależnie od rodzaju
szynki, który wybierzecie pasta może uzyskać lekko różowy kolor. Ja użyłam
polędwicy z indyka, więc pasta wyszła niemal biała.
Składniki:3
jajka60 g
szynki2 stołowe łyżki
majonezu1 łyżeczka
śmietany½ łyżeczki
musztardysól,
pieprzdo dekoracji:
kiełki rzodkiewki lub innePrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Następnie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.W małej miseczce umieszczamy pokrojoną w kostkę
szynkę oraz
majonez wraz ze
śmietaną. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy
musztardę. Doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką lub szprycą nakładamy pastę z
szynki. Dekorujemy świeżymi
kiełkami.Smacznego!