Wykonanie
Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować włoską klasykę
makaron z
czosnkiem,
oliwą i
papryczką chili lekko przerobioną.
Makaron z
czosnkiem,
oliwą i
papryczką chili uważany kiedyś był za
makaron biednych, ponieważ jest zrobiony ze składników łatwo osiągalnych, składników których wszyscy zazwyczaj mają w domu.Chciałam powrócić do tej tradycyjnego przepisu, dodając nowy składnik: startą
bułkę.A dla smakoszy proponuje dodać te ż
jajko w koszulce i
szczypior.Powstanie lekki sos podobny do carbonary, bardziej delikatny i wykwintny.Danie to zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i jest spektakularne w podaniu.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu spaghetti1 ząb ek
czosnkuoliwa z oliwekpapryczka chili50 g startej
bułkitrochę młodego
szczypiorujajko na osobęPrzygotowanie:Szykujemy
jajko w koszulce.Instruktarz jak zrobić
jajko w koszulce znajdziecie tutaj .Trzemy
bułkę na tarce.
Bułka powinna miec minimum jeden dzień, inaczej nie będzie twarda, i trudno będzie ją trzec na tarce.Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia.Podczas gdy
woda się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Dodajemy
czosnek przecisnięty przez praskę i
papryczkę chili.Smażymy na średnio-małym ogniu, zachowując szczególną ostrożność, aby nie spalić
czosnek, który w przeciwnym razie staje się gorzkie.

Odcedzamy
makaron, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.
Makaron dodajemy do
oliwy i dodajemy
bułkę tartą.

Mieszamy i dzielimy na talerze.Posypujemy
szczypiorem.Na każdej porcji umieszczamy
jajko w koszulce. Podajemy na ciepło.Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)