Wykonanie
Kluski śląskie tym razem z
buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych
ziemniaków.

SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę2 średnie
buraczki ugotowane, ostudzone i zmielone blenderem ( około 300 g )1 jako
mąka ziemniaczanaPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i
buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy na pozostałych
trzech częściach. Wsypujemy
mąkę aż będzie równo z
ziemniakami. Wbijamy
jajko i wyrabiamy masę aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było za suche wlewamy odrobinę
wody. Kulamy kluski jednakowej wielkości, w środku robimy dziurkę i układamy na desce. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut aż kluski wypłyną na wierzch.
