Wykonanie
Rurki z pysznym, kukułkowym kremem idealne do
kawki i do podjadania. Nie są słodkie ani mdłe, wręcz idealne w smaku. Polecam.

CIASTO :500 g
mąki pszennej tortowej250 g
margaryny3 łyżki gęstej
śmietanycukier do obtaczania rurekZ
mąki,
margaryny i
śmietany zagniatamy kruche ciasto. Może troszkę się kleić ale to nie szkodzi. Formujemy wałek i zawijamy go w folię aluminiową. odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto dobrze się schłodzi.Wyjmujemy, posypujemy
mąką, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do
makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm.Foremki, rurki smarujemy
oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej.Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki.KREM :2 budynie
śmietankowe bez
cukru2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru150 g
margaryny3 łyżki mielonych
orzechów200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułkaBudynie mieszamy w
mleku z łyżką
cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy.
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy
budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy mielone
orzechy i masę kukułkę. Mieszamy, w razie konieczności można ją dosłodzić ale nie ma takiej potrzeby.Rurki napełniamy kremem szprycą, układamy na talerz i podajemy. Nadmiar rurek przechowujemy w pojemniku w lodówce. Spożywamy do 3-4 dni. Smacznego.


