Wykonanie
Oto mój bardzo prosty sposób na pożywne śniadanie lub też deser.Podgotowane
owoce,
jogurt naturalny, zmielone
płatki owsiane dadzą nam pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza dla
Młodych rozrabiaków, ciągle łaknących nowych wrażeń (również
smakowych).Całość składników starczyła mi na zrobienie 3 szklanek pysznego śniadania/deseru.
Składniki:- 5 małych
jabłek (jakie lubicie, u mnie zazwyczaj Ligol),-
banan dojrzały,- 3 łyżki zmielonych
płatków owsianych górskich,- 0,5 cm laski
cynamonu,- łyżeczka
miodu - jeśli
mieliście kwaśniejsze
jabłka,- duży
jogurt naturalny grecki,- 3 łyżeczki
dżemu 100% - u mnie
czarna porzeczka - kwaśny posmak idealnie równoważy
słodycz naszej masy
jabłkowej,- do posypania pokrojone
orzeszki ziemne (mogą być tez
płatki migdałowe czy
wiórki kokosowe)Przygotowanie:1.
Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki i umieszczamy w garnku, zalewając
wodą (tak, by
woda pokryła dno naczynia), dodajemy tez
miód i laskę
cynamonu. Gotujemy na średnim ogniu ok. 8-10 minut (lub do momentu, aż zmiękną).2. Pod koniec gotowania dodaję
płatki owsiane. Całość blenduję, do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzę.3. Do szklanek wypełniam
jogurtem naturalnym. Na niego wykładam naszą
owocową masę. Wierzch dekoruję
dżemem oraz posypuję orzeszkami.Smacznego!