Wykonanie
Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne.


Składniki:1/2 kg
mąki pszennej25 dag
smalcu3 szczypty
soli1 szklanka
śmietany 18%350 g twardej
marmolady (u mnie
marmolada różana)
cukier puder i
waniliowy do posypaniaSposób wykonania:

1. Tłuszcz posiekać z
mąką i
solą, dodać
śmietanę i zagnieść ciasto.2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki
marmolady i zwinąć
rogalki.3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.Smacznego!!!


Źródło: Z
cukrem pudrem