ßßß

Składniki:1/2 kg mąki pszennej25 dag smalcu3 szczypty soli1 szklanka śmietany 18%350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana)cukier puder i waniliowy do posypaniaSposób wykonania:
1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki.3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.Smacznego!!!
Źródło: Z cukrem pudrem