ßßß


0,5 kg mąki pszennej250 gramów smalcu3 szczypty soli1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%około 350 gramów gęstego dżemu lub marmoladycukier puder i cukier waniliowy do posypaniaMąkę przesiać z solą, dodać smalec i posiekać długim nożem na drobno, wlać śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto(jeśli mocno się klei, podsypcie 0,5 garści mąki, ciasto ładnie ją przyjmie).
Podzielić je 4 lub 5 części.
Jedną z nich rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrąg o grubości około 3 - 4 mm (resztę kawałków ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki), przeciąć na 8 trójkątów, na każdy z nich położyć 1/3 łyżeczki marmolady, uformować rogaliki.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość bliskich odległościach (nie urosną prawie wcale).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec około 20 minut (rogaliki powoli łapią kolor), do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).To samo uczynić z resztą ciasta z lodówki.Jeszcze ciepłe rogaliki posypać obficie(!) cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Tyle :)), smacznego.