Wykonanie
Są świetne, bo:1. Nie czuć w nich
smalcu wcale a wcale2. Pozostają ekstra kruchutkie nawet 3 dni po upieczeniu3. Minimum składników4. Wychodzi ich sporo przy niskich kosztachReasumując: zabierajcie się do pracy :)))). Wersję z
masłem znajdziecie TUTAJ .Porcja na 32 - 40 sztuk.



0,5 kg
mąki pszennej250 gramów
smalcu3 szczypty
soli1 szklanka kwaśnej gęstej
śmietany 18%około 350 gramów gęstego
dżemu lub
marmoladycukier puder i
cukier waniliowy do posypania
Mąkę przesiać z
solą, dodać
smalec i posiekać długim nożem na drobno, wlać
śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto(jeśli mocno się klei, podsypcie 0,5 garści
mąki, ciasto ładnie ją przyjmie).

Podzielić je 4 lub 5 części.

Jedną z nich rozwałkować na posypanym
mąką blacie na okrąg o grubości około 3 - 4 mm (resztę kawałków ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki), przeciąć na 8 trójkątów, na każdy z nich położyć 1/3 łyżeczki
marmolady, uformować rogaliki.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość
bliskich odległościach (nie urosną prawie wcale).

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec około 20 minut (rogaliki powoli łapią kolor), do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).To samo uczynić z resztą ciasta z lodówki.Jeszcze ciepłe rogaliki posypać obficie(!)
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Tyle :)), smacznego.