Wykonanie

Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z
dżemem lub
marmoladą ,to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.

Potrafi je upiec każdy i piecze się ją bardzo często w różnych wersjach
smakowych.Nic
dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku.Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej
wiedzy kulinarnej .Ciasto jest proste i zawsze się udaje.Składniki /na małą foremką/300 g
mąki pszennej150 g
masła100 g
cukru pudru3
żółtka2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
solisłoik
dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g

Wykonanie:

/ Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać
masło i w miaręszybko wyrobić na jednolitą masę.Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min.Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować
masłem.Schłodzone ciasto / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę.Wierzch posmarować
dżemem.Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę.Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę.Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.


