ßßß
Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z dżemem lub marmoladą ,to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.
Potrafi je upiec każdy i piecze się ją bardzo często w różnych wersjach smakowych.Nic dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku.Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej wiedzy kulinarnej .Ciasto jest proste i zawsze się udaje.Składniki /na małą foremką/300 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru pudru3 żółtka2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta solisłoik dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g
Wykonanie:
/ Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i w miaręszybko wyrobić na jednolitą masę.Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min.Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.Schłodzone ciasto / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę.Wierzch posmarować dżemem.Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę.Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę.Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.

