ßßß
Co zrobić, aby ryba przyrządzana przez nas była smaczna, krucha i wprost rozpływała się w ustach?Smażenie ryby wcale nie jest takie proste i potrzebuje trochę więcej umiejętności niż smażenie mięsa. Nie wystarczy tylko rozmrożenie fileta i wrzucenie go na patelnię. Jest kilka sztuczek i sposobów na poprawienie jakości i smaku ryby. :-)Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku. To moja metoda na pyszną rybę! Odkąd spróbowałam tego sposobu pierwszy raz, robię teraz tak zawsze. Umyte kawałki filetów dorsza układałam w naczyniu, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc.
Jak widać po namoczeniu w mleku, mięso ryby jest pięknie białe.
Dodatkowo bardzo ważne by smażyć rybę na oleju na odkrytej patelni (smażona pod przykryciem straci chrupkość i nie będzie smaczna).Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w przeciwnym razie ryba będzie przywierała do patelni, a po usmażeniu będzie nasiąknięta tłuszczem.Zapraszam na dorsza wg mojego sposobu. Liczę, że tak jak ja próbując namoczenia filetów w mleku przed usmażeniem, będziecie to potem robić zawsze. :-)Składniki:ok. 500 g świeżego filetu dorsza1 jajkobułka tarta1/2 l mleka 2%sólbiały pieprz mielonyolej do smażenia (ja wybieram ryżowy, gdyż jest wg mnie delikatny i nie zbyt intensywny w smaku)Przygotowanie:Zakupiony filet dorsza myjemy, delikatnie osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze porcje, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. W dniu przygotowania ryby, wyjmujemy ją z mleka, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem (dzięki temu nasza ryba ładnie przyrumieni się podczas smażenia).W mniejszej miseczce rozbijamy jajka, dodajemy odrobinę wody i dokładnie rozbełtujemy przy pomocy widelca. Obok na talerzyku przygotowujemy bułkę tartą. Olej rozgrzewamy dobrze na patelni. Rybę solimy i posypujemy pieprzem tuż przed smażeniem (s ól wyciąga wodę, jeśli kawałki filetu posolimy dużo wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste i nie smaczne).Kawałki ryby zanurzone w jajku i obtoczone w bułce tartej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy powoli na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. Dorsz jest b delikatną rybą, zbyt długie smażenie sprawi, że mięso ryby stanie się twarde, należy więc wyczuć moment kiedy jest już gotowy.Ja robię tak, że obsmażam na złoty kolor kawałki dorsza, szybko i delikatnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i na dosłownie 3-4 min wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika 190 stopni, aby rybka nie była w środku surowa.Tak przygotowanego dorsza podajemy z ryżem, świeżymi warzywkami lub pieczywem. Ja bardzo lubię w wersji tradycyjnej z ziemniaczkiem i surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżej zielonej natki pietruszki.
Smacznego i powodzenia w przygotowaniu smacznej ryby :-)