Wykonanie

Co zrobić, aby
ryba przyrządzana przez nas była smaczna, krucha i wprost rozpływała się w ustach?Smażenie
ryby wcale nie jest takie proste i potrzebuje trochę więcej umiejętności niż smażenie
mięsa. Nie wystarczy tylko rozmrożenie fileta i wrzucenie go na patelnię. Jest kilka sztuczek i sposobów na poprawienie jakości i smaku
ryby. :-)Smażona
ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w
mleku. To moja metoda na pyszną
rybę! Odkąd spróbowałam tego sposobu pierwszy raz, robię teraz tak zawsze. Umyte kawałki
filetów dorsza układałam w naczyniu, zalewam
mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc.


Jak widać po namoczeniu w
mleku,
mięso ryby jest pięknie białe.

Dodatkowo bardzo ważne by smażyć
rybę na
oleju na odkrytej patelni (smażona pod przykryciem straci chrupkość i nie będzie smaczna).
Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w przeciwnym razie
ryba będzie przywierała do patelni, a po usmażeniu będzie nasiąknięta tłuszczem.Zapraszam na
dorsza wg mojego sposobu. Liczę, że tak jak ja próbując namoczenia filetów w
mleku przed usmażeniem, będziecie to
potem robić zawsze. :-)Składniki:ok. 500 g świeżego
filetu dorsza1
jajkobułka tarta1/2 l
mleka 2%sólbiały pieprz mielony
olej do smażenia (ja wybieram
ryżowy, gdyż jest wg mnie delikatny i nie zbyt intensywny w smaku)Przygotowanie:Zakupiony
filet dorsza myjemy, delikatnie osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze porcje, przekładamy do miseczki, zalewamy
mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. W dniu przygotowania
ryby, wyjmujemy ją z
mleka, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem (dzięki temu nasza
ryba ładnie przyrumieni się podczas smażenia).W mniejszej miseczce rozbijamy
jajka, dodajemy odrobinę
wody i dokładnie rozbełtujemy przy pomocy widelca. Obok na talerzyku przygotowujemy
bułkę tartą.
Olej rozgrzewamy dobrze na patelni.
Rybę solimy i posypujemy
pieprzem tuż przed smażeniem (s ól wyciąga
wodę, jeśli kawałki filetu posolimy dużo wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste i nie smaczne).Kawałki
ryby zanurzone w
jajku i obtoczone w
bułce tartej układamy na rozgrzanym
oleju i smażymy powoli na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Dorsz jest b delikatną
rybą, zbyt długie smażenie sprawi, że
mięso ryby stanie się twarde, należy więc wyczuć moment kiedy jest już gotowy.Ja robię tak, że obsmażam na złoty kolor kawałki
dorsza, szybko i delikatnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i na dosłownie 3-4 min wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika 190 stopni, aby
rybka nie była w środku surowa.Tak przygotowanego
dorsza podajemy z
ryżem, świeżymi warzywkami lub
pieczywem. Ja bardzo lubię w wersji tradycyjnej z ziemniaczkiem i surówką z
kiszonej kapusty z dodatkiem świeżej zielonej
natki pietruszki.

Smacznego i powodzenia w przygotowaniu smacznej
ryby :-)