ßßß
Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacj e czy jako wkładka do kanapek. Białko roślinne jest bardzo ważnym elementem diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być zjadane co najmniej raz w tygodniu.Składniki:450 g ciecierzycy z puszki200 g otrąb wysokobłonnikowych1 ząbek czosnkucurry w proszkusłodka papryka w proszkukumin mielonysólpieprzsuszony tymianek2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniaPrzygotowanie:Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . D odajemy natkę pietruszki i otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypane świeżymi kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynk i z buraków klik: Buraczki z jabłkiemSmacznego.