ßßß Cookit - przepis na Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla "chrupaczy" ;) tak bym to określiła, ponieważ żuchwa się napracuje przy tej surówce. Jeśli Wam to nie przeszkadza i lubicie świeżości to serdecznie polecam.
Składniki:
1/2 kalarepy
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
5 kulek mozzarelli mini
garść rodzynek i żurawiny
sok z 1/2 cytryny
sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu i musztardy Dijon
Kalarepę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę umyć, oprać, pokroić w plasterki. Selera umyć, pokroić w półksiężyce. Warzywa skopić sokiem z cytryny. Mozzarellę można przekroić na połówki ale nie jest to konieczne. Dodać rodzynki, żurawinę i polać sosem. Pozostawić na 15 minut w lodówce. Można doprawić solą i pieprzem ale ja tego nie robiłam. Majonez i musztarda są dość wyraziste w smaku dlatego warto wcześniej spróbować.
Życzę smacznego chrupania :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2016/04/surowka-z-kalarepy.html