Wykonanie
Bardzo dobry sposób na przygotowanie
krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo
krewetkowe. Dorodne, argentyńskie
krewetki,
awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam!

składniki - 2 porcje450 g czerwonych
krewetek1 l wrzącej
wody /na każde 500 g
krewetek1 łyżka
soli morskiej/ na 1 l
wodysos2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
sosu worcester lub do smaku
sól,
pieprzdodatki1
jajko1/2
awokado1/2
papryczki jalapeno - opcjonalnieew
płatki paprykowe do posypaniaprzygotowanie
Krewetki rozmrozić wkładając je do zimnej
wody lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr
wody z łyżką
soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej
wody , najlepiej z dodatkiem
lodu.Do gotującej się
wody włożyć
krewetki , zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez dwie - trzy minuty. Wyjąć
krewetki z patelni i natychmiast włożyć do zimnej
wody aby zatrzymać proces gotowania. Studzić przez ok 1 minutę.
Wodę odlać a
krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą
wodą)
Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić
cytryną pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić
solą,
pieprzem.
Jajko ugotować na twardo, obrać przekroić na ćwiartki. W miseczkach odpowiedniej wielkości układać
awokado,
krewetki,
jajko, polać sosem. Można przybrać jalapeno pokrojoną w cienkie plasterki lub posypać
płatkami paprykowymi. Smacznego!




