Wykonanie
Znowu zdjęłam z półki książkę z przepisami kuchni tureckiej. I chyba pozostanie ze mną na dłużej. To pyszny świat, szkoda, że raczej nie prędko tam pojedziemy. Pozostają, może trochę nieudolne, próby odtworzenia pewnych smaków w domu. Na początek świetna, lekka
sałatka z fenkuła i
rzodkiewek. Polecam!Na podstawie przepisu z książki "Istambul" autor - Rebecca Seal

składniki200 g fenkuła -
kopru włoskiego200 g
rzodkiewek3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny + 1 łyżka do
wody1 łyżeczka sumaku
sólnasiona z 1/4
granatu - opcjonalnieprzygotowanieNaszykować miskę z zimną
wodą wymieszaną z 1 łyżką
soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie lub na tzw. mandolinie. Natychmiast przełożyć do miski z
wodą i
cytryną aby nie ściemniał. Umyte
rzodkiewki pociąć w cienkie plastry i przełożyć do miski. Wymieszać
oliwę z 2 łyżkami
soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z
rzodkiewkami, polać
oliwą, wymieszać. Lekko posolić do smaku. Podawać w dużej misie lub na dużym talerzu, posypane sumakiem i nasionami
granatu. Smacznego!




