Wykonanie

Z ręką na
sercu, ze wszystkich przepisów które wykorzystuję i powtarzam, ten jest na pierwszym miejscu! Hummus jemy w domu non stop i chociaż oryginalny przepis zakłada gotowaną
ciecierzycę i całą szklankę tahini, ten jest bardziej ekonomiczny, dużo szybszy i jak dla mnie najlepszy. Można go zrobić w każdym momencie, wystarczy wyjąć z szafki puszkę
cieciorki, zawsze trzymać mały słoiczek tahini w lodówce i gotowe - z
chlebem, nachosami czy świeżymi warzywami wyżera gotowa!kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztukiskładniki na 3 porcje► cie cierzyca [240 g / 1 puszka]► tahini [12 g / 1 łyżka]►
sok z cytryny [1 łyżka]► s ól [1 ły żeczka]►
oliwa z oliwek [1 łyżka ]►
woda [5 - 8 łyżek]
Ciecierzycę wylać z puszki na durszlak i opłukać pod bieżącą
wodą. Wrzucić do misy blendera razem z resztą składników i 5 łyżkami
wody.Blendować aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Ja zazwyczaj, podczas gdy blender pracuje, dolewam cienką strużką dodatkowe 3 łyżki
wody (w
sumie 8), bo taka konsystencja najbardziej nam odpowiada.Do takiej wersji bazowej można dodać ulubione
przyprawy czy dodatki takie jak
suszone pomidory,
czonek,
oliwki etc. Przed podaniem można skropić całość dodatkową
oliwą.