Wykonanie
Brukselka trochę słodka. Czyli dla tych którzy lubią dodatek
owoców do warzyw. Tak przygotowana
brukselka jest świetnym dodatkiem do
mięs wszelakich. Była też całkiem smaczna kiedy ostygła. Polecam!inspiracja tutaj
składniki500 g
brukselki300 g czerwonych
winogron, najlepiej bezpestkowych3 łyżki
oliwy z oliwek2 - 3 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki1 łyżka świeżych liści
tymianku, lub łyżeczka suszonego1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st C.
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na połowy. Do miski włożyć
brukselkę,
winogrona, polać
oliwą, posolić, popieprzyć, posypać
tymiankiem i plasterkami
czosnku. Wymieszać, przełożyć na dużą blachę, tak aby
brukselka leżała przecięciem do dołu. Piec 25 - 30 minut, lub do czasu aż
brukselka lekko się zrumieni. Smacznego!