Wykonanie

Bardzo często początkujący weganie zastanawiają się, czym można by było posmarować
chleb, chociażby na śniadanie. Oczywiście na rynku pojawia się coraz węcej gotowych smarowideł, ale nie oszukujmy się, często nie są one zbyt smaczne, a i cena potrafi wywołać palpitacje
serca. Skład też niejednokrotnie nie powala. Wykorzystajmy zatem proste składniki dostępne w każdym przeciętnym sklepie.Potrzebujemy:- puszkę
czerwonej fasoli- 450g
pieczarek- 1/2 kostki wegańskiej
margaryny (125g)- 1 lub 2 świeże
ostre papryczki- łyżeczka
kminku- łyżeczka
pieprzu- pół łyżeczki wędzonej
ostrej papryki-
sólFasolę odcedź i ubijakiem do
ziemniaków rozgnieć na grudkowatą papkę.Papryczki dokładnie zblenduj i zmieszaj z
fasolą.
Pieczarki drobno pokrój, wrzuć na patelnię, dodaj 2-3 łyżki
wody, lekko
osól i duś aż puszczą
wodę i odparują.Skręć ogień na minimalny i dodaj
margarynę. Grzej mieszając do momentu aż tłuszcz się stopi.Dodaj
pieczarki do
fasoli, dorzuć
przyprawy i dokładnie wymieszaj.Odstaw do wystygnięcia.
