Wykonanie

W niektórych krajach azjatyckich
słodycze robione na bazie słodkiej
fasolki są bardzo popularne. Nie mogłem się powstrzymać, aby nie spróbować wykorzystać tego patentu również w swojej kuchni. Postanowiłem jednak nie podejmować od razu próby robienia np. tradycyjnych japońskich słodkości, ale przeniosłem pomysł na nasze bardziej polskie realia - zrobiłem
fasolowy krem do ciasta. Wypiek okazał się bardzo sycący, a na dodatek to ciekawy sposób na przemycenie do diety dodatkowej porcji
białka.Na ciasto:2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki wody/mleka
sojowegopaczka
proszku do pieczenia (na 1/2kg
mąki)1/3 szklanki
kakaoWszystkie składniki wymieszać, wylać na blachę, piec w około 180 stopniach.Na krem:2 szklanki ugotowanej na bardzo miękko
fasolki adzuki1/2-1 szklanki
cukru pudru (w zależności od tego, jak bardzo słodki krem chcemy)2 łyżki
kakao2-3 łyżki
oleju kokosowegoWystarczy zmiksować na gładką masę. I przełożyć rozkrojony w poziomie placek. Opcjonalnie polać
czekoladą. Jeśli nie jadłeś/-aś nigdy
słodyczy z
fasoli, miej na uwadze, że mają one specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.