Wykonanie
Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Klasyczną
bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub
ciastem filo (grecka nazwa) – przełożonego warstwami pokrojonych
orzechów (włoskich lub
migdałów) z
cukrem lub
miodem. Całość zapieka się. Po zapieczeniu kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub
syropem zrobionym z
wody,
cukru i
soku cytrynowego.(Wikipedia)Na masę:- półtorej szklanki
orzechów włoskich- 1/3 szklanki
cukru pudru- skórka z jednej
pomarańczy- pół łyżeczki
cynamonuPonadto :- opakowanie
ciasta filo- 1/3 kostki
margaryny wegańskiej lub podobna ilość
oleju kokosowego-
sztuczny miódZmielić
orzechy i zmieszać z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 lub 3 części.Roztopić
margarynę.Przesmarować spód blaszki, położyć arkusz ciasta. Przesmarować i położyć kolejny. W ten sposób ułożyć kilka arkuszy.Nasypać jedną część
orzechów, przykryć arkuszem i powtórzyć punkt 3.
Potem znowu
orzechy i znowu ciasto.Całość pokroić na prostokąty/kwadraty/romby.Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni.Polać
sztucznym miodem. (zamiast
miodu możemy użyć bardzo rzadkiego lukru)Opcjonalnie posypać mielonymi
orzechami, odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby baklava namokła.