Wykonanie
Omlety są ciekawą formą śniadań na słono. Nie lubię zbytnio z nimi cudować, najlepsze są w klasycznej, prostej wersji. :-) To jeden z moich ulubionych, z
szynką,
serem,
papryką,
szczypiorkiem. Odpowiednio słony, odpowiednio
pieprzny, z kromką świeżego
pieczywa staje się idealnym śniadaniem.
5
jajek L1/4
czerwonej papryki3 łyżki posiekanego
szczypiorku3 plasterki
szynki50g
żółtego sera3 łyżki
mlekasól,
pieprzolej1.
Paprykę i
szynkę drobno kroimy.
Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą tak by
białko dokładnie połączyło się z
żółtkiem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.2. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną
olejem. Smażymy około 5 minut minuty. Kiedy masa na wierzchu zacznie się ścinać przewracamy szybkim ruchem na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutę.