ßßß Cookit - przepis na Omlet z serem i szczypiorkiem

Omlet z serem i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Minęło trochę czasu od mojej ostatniej obecności. Musicie mi to jednak wybaczyć, bo ostatnie dwa miesiące były u mnie zwariowane. Dziś powracam z banalnym wręcz przepisem. Takie omlety jadałam w dzieciństwie i wtedy bardzo mi smakowały. Były praktycznie tradycją każdego poranka, a dobór składników zależał tylko od moich chęci. Taki puszysty omlet jest lekki, dietetyczny (o ile nie dodamy do niego nutelli czy cukru pudru ;)) i bardzo zdrowy. Nie jest to typowy, mięsisty placek, lecz lekka pianka, przypominająca odrobinę biszkopt. Kto nie próbował w domu omleta na śniadanie, musi spróbować. U mnie w kombinacji z ciągnącym się, żółtym serem, szczypiorkiem i sosem balsamicznym. Pychotka! :D
(porcja na jeden omlet)
Składniki:
Omlet:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka oleju do smażenia
Dodatki:
garść startego, żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
sos balsamiczny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać roztrzepane żółtka, mleko i mąkę i bardzo delikatnie, podbierając pianę od spodu, wymieszać całość łyżką.
W międzyczasie rozgrzać większą patelnię. Wyłożyć masę zaraz po wymieszaniu na gorącą patelnię i smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu aż spód zrobi się złocisty. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę (omlet jest niezwykle delikatny, dlatego warto użyć większej szpatułki). Na połowę omleta wyłożyć ser i szczypiorek. Lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Kiedy tylko spód omleta się lekko zetnie (nie usmaży), złożyć omleta na pół. Ponownie przykryć i smażyć dwie strony do złocistej barwy.
Gotowy omlet polać sosem balsamicznym.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=166