Wykonanie
Na imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to
ciastka z kruchego ciasta z pastą
groszkową.
Ciasteczka:1 szklanka
mąki pszennej125 g
margaryny1
żółtko z
jajka L1 łyżeczka
soliPasta:2
jajka1 puszka
zielonego groszku1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprz1 łyżka posiekanego
szczypiorku1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde
ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.2.
Jajka gotujemy na twardo.3.
Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z
jajkami,
majonezem,
solą i
pieprzem.4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na
ciasteczka. Posypujemy
czerwoną papryką, dekorujemy
groszkiem.

