Wykonanie
Wieprzowinę w Niemczech gotuje się, marynuje ale po pierwsze piecze. Dziś mój
golonkowy debiut. Moim zdaniem taka długo pieczona w dość niskiej temperaturze jest o wiele pyszniejsza - brak jej masy tłuszczu, która tak większość z nas zniechęca do
golonki.
Mięso wyszło miękkie i pyszne.Składniki na porcję dla 2 osób:1
golonka tylna z kością o wadze ok. 1 kg2 średnie
cebuleząbek
czosnkubutelka
piwa (może być jasne lub ciemne, jednak do jasnego należy dodać łyżeczkę
miodu)2 łyżeczki
kminkułyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprzolej lub
smalecPiwo wymieszać z
kminkiem i ewentualnie
miodem.
Paprykę,
sól i
pieprz połączyć z tłuszczem, natrzeć dobrze umytą
golonkę (można naciąć skórkę w kratkę).
Mięso umieścić w naczyniu do pieczenia, dodać obrane i przekrojone na pół
cebule i
czosnek, podlać
wodą i ok. 100 ml
piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 150 stopni przez ok. 3 godziny, co jakiś czas smarując
golonkę piwem.