Wykonanie
Ostatnio miałam całe mnóstwo pomysłów na wpisy. Dobrze pamiętam ten stan: myśli kłębiły się w głowie; jedno zdanie ciągnęło za sobą kolejne, a idee mnożyły się, zostawiając mi trudny wybór, od której zacząć.Ale oczywiście, gdy już znalazłam czas, żeby coś napisać, w głowie pustka...I tak, wiem, że jest na to prosty sposób - wystarczy te pomysły zapisywać. Cóż za problem? Otóż zazwyczaj przychodzą do mnie w miejscach, gdy nie mam w zasięgu ręki ołówka i choćby skrawka papieru (prysznic), a jeśli nawet, niebezpiecznie byłoby się za takie działania zabierać (samochód) lub po prostu wszystko, co nie jest poduszką, wydaje się być za daleko (łóżko po ciężkim dniu pracy; ale tutaj chyba zgadliście...?). W związku z powyższym ucieka mi całe mnóstwo niekoniecznie mądrych, ale często zabawnych pomysłów, które z pewnością miałyby wzięcie jako posty na blogu.Hmm...Może po prostu powinnam zacząć pisać po prysznicu, a nie od razu po powrocie z pracy...?Ostatnio uśmiechnęły się do mnie w sklepie
borówki, wzięłam paczuszkę a
potem głowiłam się co nie miara, co by tu z nimi zrobić. Niech żyją spontaniczne zakupy! - aż chce się powiedzieć. Sięgnęłam jednak po jedną z moich ulubionych książek, The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, i w niej objawiło mi się ciasto. Banalnie prosta babeczka, w której zmniejszyłam tylko ilość
cukru o mniej więcej jedną trzecią, a i tak wyszła dość słodka (dlatego zrezygnowałam z posypywania
cukrem pudrem). Jest tak obłędnie
maślana, mięciutka i puszysta, że jeszcze ciepłej zjedliśmy prawie połowę (na naszą obronę dodam, że nie wychodzi jakaś bardzo duża...).
Jagody dodają jej świeżości; soczyście fioletowe wyglądają prześlicznie. Moje opadły na dno, dlatego przed dodaniem do ciasta polecam obtoczyć
owoce w
mące.Ale nawet jak zapomnicie, ciasto zniknie tak szybko, że i tak nikt się nie zorientuje...Maślane ciasto z
jagodami i creme fraiche
Składniki:(na keksówkę 8x22 cm)190 g miękkiego
masła190 g
mąki pszennej120 g
cukru3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 , 5 łyżki creme fraiche (18%)dodatkowo:125 g
borówek amerykańskich lub
jagódMasło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i
solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Dodać creme fraiche, połączyć.Na końcu wsypać
borówki i wymieszać łyżką.Masę przełożyć do keksówki wyłożónej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut.Przestudzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!
Przez
słoneczną, optymistyczną pogodę, zaczynam czuć się zielono .A może by tak zielone ciasto...?