Wykonanie
Darzę te babeczki szczególnym sentymentem. Zrobiłam je po raz pierwszy jakieś 8 lat temu na urodziny mojego
męża który wtedy jeszcze nim nie był. To był chyba mój pierwszy zupełnie samodzielny wypiek w ogóle. Babeczki cieszyły się ogromnym powodzeniem i był to pierwszy przepis który później przesłałam wielu osobom. Nie jestem w stanie powiedzieć skąd go mam i ile w nim zmieniłam. Ale jedno wiem na pewno babeczki są fantastyczne i można dodać do nich ulubione
owoce. A to powoduje, że są niezwykle uniwersalne. A do tego są śmiesznie proste i ekspresowe. Użyłam foremek w kształcie motyli i..zrobiło się tak wiosennie..:)
Składniki:1 szklanka
mąki pszennejpół kostki
masła2/3 szklanki
cukru2
jajka2
żółtkapół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliowoce (u mnie 250 g
czereśni świetnie sprawdzą się drobne
owoce jagody,
borówki,
maliny itp.)Wykonanie:
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Jajka i
żółtka ubij w misce aż masa
zrobi się jasna. W drugiej misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. Stopniowo łącz składniki suche i mokre. Wymieszaj i dodaj roztopione
masło. Wstaw masę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dodaj
owoce i przełóż ciasto do foremek. Piecz 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego!