ßßß
Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.Składniki:250 g płatków owsianych4 jajka170 g cukru1 łyżka cukru waniliowego40 g rozpuszczonego masła200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)płatki migdałowe do dekoracjiForemka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większaPłatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.* Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.