Wykonanie
Mazurek owsiany przygotowany w 100% z
płatków bez dodatku
mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym
dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione
bakalie.Składniki:250 g
płatków owsianych4
jajka170 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego40 g rozpuszczonego
masła200 g ulubionego
dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
płatki migdałowe do dekoracjiForemka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa
Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź.
Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj
cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek
cukru. Cienkim strumykiem wlej
masło. Do masy jajecznej wsyp
płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj
dżemem i ułóż
płatki migdałów.* Jeśli chcesz do ciasta dodać
bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g
płatków + 50/70 g
bakali.