ßßß Cookit - przepis na Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

nazwa

Wykonanie

Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.
Składniki:
250 g płatków owsianych
4 jajka
170 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
40 g rozpuszczonego masła
200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
płatki migdałowe do dekoracji
Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa
Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.
* Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/03/mazurek-owsiany.html