ßßß Cookit - przepis na Nudelpudding - Niemcy

Nudelpudding - Niemcy

nazwa

Wykonanie

Moja kulinarna wędrówka po kontynencie europejskim powoli dobiega końca. Nim dotrzemy do Polski mam dla Was jeszcze danie, pochodzące z kuchni naszych sąsiadów, a zatem:
Makaronowa podróż po Europie - stacja V Niemcy - Nudelpudding
Niemcy to bardzo ciekawy kraj pod względem kulinarnym, ale dań z udziałem makaronu nie występuje tam zbyt wiele. Przyznam się szczerze, że przypadkowo przypomniałam sobie o potrawie, jaką jest Nudelpudding. Kilka lat temu, gdy ćwiczyłam swoje umiejętności językowe do matury, korespondowałam przez Internet z ludźmi zza granicy. Rozmawiałam po angielsku i przede wszystkim po niemiecku, ponieważ z j. niemieckiego zdawałam maturę. Poznałam wówczas bardzo sympatyczną Niemkę - lvonne. Naprawdę sporo wiadomości wymieniłyśmy w tym czasie. Pewnego popołudnia, kiedy zapytałam ją jakie ma plany na wieczór, powiedziała, że będzie robić "Nudelpudding" i inne potrawy, ponieważ będzie miała gości. Nazwa 'Makaronowy pudding' bardzo mnie wówczas zafascynowała, bo nie bardzo wiedziałam jak to danie wygląda. Dowiedziałam się wtedy z czego się składa oraz, że jest często serwowane w Niemczech i w każdym domu robi się je nieco inaczej. Jako, iż moja fascynacja kuchnią w liceum ograniczała się do jajecznicy, nie przetestowałam przepisu. Teraz przy okazji konkursu, przypomniałam sobie o tej potrawie. Szukając receptury miałam spory problem, bo sposobów przygotowywania Nudelpuddingu jest naprawdę bardzo dużo. Zapoznając się z kilkoma przepisami, stworzyłam swoją własną wersję tego dania ;)
Składniki:
pudding:
160g makaronu farfalle (wstążki)
600ml mleka
60g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
4 jaja
30g masła
100g twarożku śmietankowego
kruszonka:
40g płatków migdałowych
25g płatków owsianych
łyżka masła
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w mleku, na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Następnie nie odcedzamy go, tylko zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Masło w miseczce ucieramy z: cukrem, cukrem waniliowym i twarożkiem. Wciąż ucierając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy esencję waniliową i mieszamy. Masę dorzucamy stopniowo do makaronu z mlekiem, ciągle mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ostrożnie dodajemy do puddingu. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Łyżkę masła roztapiamy na patelni. Podsmażamy na nim płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją. Zdejmujemy patelnię z ognia i dorzucamy płatki owsiane. Mieszamy i kruszonką posypujemy wierzch puddingu. Zapiekamy w 180 stopniach aż całość się zetnie. Podajemy od razu po zapieczeniu. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/10/nudelpudding-niemcy.html