Wykonanie
Moja kulinarna wędrówka po kontynencie europejskim powoli dobiega końca. Nim dotrzemy do Polski mam dla Was jeszcze danie, pochodzące z kuchni naszych sąsiadów, a zatem:Makaronowa podróż po Europie - stacja V Niemcy - Nudelpudding
Niemcy to bardzo ciekawy
kraj pod względem kulinarnym, ale dań z udziałem
makaronu nie występuje tam zbyt wiele. Przyznam się szczerze, że przypadkowo przypomniałam sobie o potrawie, jaką jest Nudelpudding. Kilka lat temu, gdy ćwiczyłam swoje umiejętności
językowe do matury, korespondowałam przez Internet z ludźmi zza granicy. Rozmawiałam po angielsku i przede wszystkim po niemiecku, ponieważ z j. niemieckiego zdawałam maturę. Poznałam wówczas bardzo sympatyczną Niemkę - lvonne. Naprawdę sporo wiadomości wymieniłyśmy w tym czasie. Pewnego popołudnia, kiedy zapytałam ją jakie ma
plany na wieczór, powiedziała, że będzie robić "Nudelpudding" i inne potrawy, ponieważ będzie miała gości. Nazwa 'Makaronowy pudding' bardzo mnie wówczas zafascynowała, bo nie bardzo wiedziałam jak to danie wygląda. Dowiedziałam się wtedy z czego się składa oraz, że jest często serwowane w Niemczech i w każdym domu robi się je nieco inaczej. Jako, iż moja fascynacja kuchnią w liceum ograniczała się do jajecznicy, nie przetestowałam przepisu. Teraz przy okazji konkursu, przypomniałam sobie o tej potrawie. Szukając receptury miałam spory problem, bo sposobów przygotowywania Nudelpuddingu jest naprawdę bardzo dużo. Zapoznając się z kilkoma przepisami, stworzyłam swoją własną wersję tego dania ;)
Składniki:
pudding:160g
makaronu farfalle (wstążki)600ml
mleka60g
cukruopakowanie
cukru waniliowegołyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)4
jaja30g
masła100g
twarożku śmietankowegokruszonka:40g
płatków migdałowych25g
płatków owsianychłyżka
masłaPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w
mleku, na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Następnie nie odcedzamy go, tylko zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy
żółtka od
białek.
Masło w miseczce ucieramy z:
cukrem,
cukrem waniliowym i
twarożkiem. Wciąż ucierając dodajemy po jednym
żółtku. Na koniec dodajemy esencję
waniliową i mieszamy. Masę dorzucamy stopniowo do
makaronu z
mlekiem, ciągle mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ostrożnie dodajemy do
puddingu. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Łyżkę
masła roztapiamy na patelni. Podsmażamy na nim
płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją. Zdejmujemy patelnię z ognia i dorzucamy
płatki owsiane. Mieszamy i kruszonką posypujemy wierzch
puddingu. Zapiekamy w 180 stopniach aż całość się zetnie. Podajemy od razu po zapieczeniu. Smacznego!