ßßß
SkładnikiSurowceMięso2kg szynki50dkg łopatki50dkg boczku50dkg wołowinyPrzyprawy60g pekosoli5,5g pieprzu czarnego1g ziela angielskiego1g majeranku3g czosnku
WykonaniePrzygotowanieDo miski wrzucić wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać.Mięso z szynki pokroić w kostkę o boku 2cm., dodać 41g mieszanki peklującej, dokładnie wymieszać.Łopatkę i boczek pokroić, dodać 20g mieszanki peklujące, dokładnie wymieszać.Wołowinę pokroić, dodać 10g mieszanki peklującej, wymieszać.Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby.Przygotowanie przed wędzeniemMięso z łopatki i boczku mielimy na siatce 6mm. Wołowinę mielimy na sitku4mm. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięsa wyrabiamy aż masa będzie spójna i kleista. Masę przekładamy do nadziewarki, napełnić osłonki, a końce związać przędzą. Nakłuć pęcherzyki powietrza widoczne pod osłonką. Zawiesić batony w chłodnym miejscu na 12 godzin.WędzenieUstawić 40stopni temperaturę, założyć osuszacz włożyć kiełbasę, osuszamy ok. 2 godziny. Podnosimy temperaturę na 50-55 stopni wędzimy około 4 godzinyParzenieDo garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 80stopni. Wkładamy batony parzymy do osiągnięcia 70stopni w środku batonu.