Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny i efektowny jogurtowiec na spodzie z
musli i
daktyli. Lekka jogurtowa pianka idealnie współgra ze słodkim sporem i soczystymi
mandarynkami zatopionymi w
galaretce. Od takich deserów ciężko się oderwać :) Każdy kolejny kawałek smakuje lepiej niż poprzedni. Przepis na jogurtowca zainspirowany został popularnym przepisem na babkę zebrę (przepis tutaj).

Składniki:Spód:100 g
płatków musli (
płatki owsiane, kukurydziane, orkiszowe,
rodzynki, kandyzowane
mango,
rodzynki)100 g
daktyliSernik:1200 g gęstego
naturalnego jogurtu (3x400g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii6 łyżek
cukru pudru + 2 łyżki do ciemnej masy jogurtowej2 łyżeczki gorzkiego
kakao2 łyżki
kawy zbożowej3 pełne łyżki
żelatynyDodatkowo:3
mandarynki1
galaretka truskawkowa

Spód:
Musli rozdrobnić w mikserze,
daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę.
Daktyle dodać do
musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.Jogurtowiec:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody, przestudzić.
Jogurty zmiksować z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii. Cienką strużką wlewać
żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać
kakao,
kawę i 2 łyżki
cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone
mandarynki.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml
wody i wystudzić. Zimną
galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!Rada: Po dodaniu
żelatyny do
jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z
kakao i
kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć.Do jogurtowca można użyć dowolnych
owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku
galaretki.