ßßß
Prosto, szybko, tanio, pysznie! Klejące ciasto czekoladowe prosto ze Szwecji. To jeden z najbardziej popularnych domowych wypieków szwedzkich, prosty do wykonania w każdych warunkach, bez miksera i z podstawowych składników. Bezglutenowy - z migdałami zamiast mąki (tradycyjny przepis zakłada dodatek mąki, także można je zastąpić mąką pszenną). Podawane z bitą śmietaną i owocami. Takie trochę 'studenckie' ciasto, ale smakuje jak najlepsze brownies :-).Składniki:pół szklanki (70 g) zmielonych migdałów115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego2 jajka170 g trzcinowego cukru40 g kakaoszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia wbić jajka, dodać cukier, lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia. Dodać przesiane kakao, sól i wymieszać rózgą. Dodać migdały i masło, wymieszać do połączenia.Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (lub migdałami jeśli ciasto ma być w 100% bezglutenowe). Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 15 - 20 minut. Ciasto po tym czasie powinno być wypieczone, ale patyczek włożony w środek może się kleić. Nie może być jednak na nim śladów surowego ciasta, ani nie może być płynne. To jak z brownie - pieczone zbyt długo będzie zbyt suche. Niektórzy Szwedzi pieką ciasto tylko do momentu ścięcia się z góry, kiedy po przechyleniu foremki ciasto nie płynie - jest gotowe (wtedy jest jeszcze bardziej klejące w środku!).Wyjąć, wystudzić.Można podawać z 150 ml ubitej schłodzonej śmietany kremówki i świeżymi owocami, można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu 'Fika' Anna Brones & Johanna Kindvall .