Wykonanie

Prosto, szybko, tanio, pysznie! Klejące ciasto
czekoladowe prosto ze Szwecji. To jeden z najbardziej popularnych domowych wypieków szwedzkich, prosty do wykonania w każdych warunkach, bez miksera i z podstawowych składników. Bezglutenowy - z
migdałami zamiast
mąki (tradycyjny przepis zakłada dodatek
mąki, także można je zastąpić
mąką pszenną). Podawane z
bitą śmietaną i
owocami. Takie trochę 'studenckie' ciasto, ale smakuje jak najlepsze brownies :-).Składniki:pół szklanki (70 g) zmielonych
migdałów115 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego2
jajka170 g
trzcinowego cukru40 g
kakaoszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia wbić
jajka, dodać
cukier, lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia. Dodać przesiane
kakao,
sól i wymieszać rózgą. Dodać
migdały i
masło, wymieszać do połączenia.Formę o średnicy 21 cm wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną (lub
migdałami jeśli ciasto ma być w 100% bezglutenowe). Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 15 - 20 minut. Ciasto po tym czasie powinno być wypieczone, ale patyczek włożony w środek może się kleić. Nie może być jednak na nim śladów surowego ciasta, ani nie może być płynne. To jak z brownie - pieczone zbyt długo będzie zbyt suche. Niektórzy Szwedzi pieką ciasto tylko do momentu ścięcia się z góry, kiedy po przechyleniu foremki ciasto nie płynie - jest gotowe (wtedy jest jeszcze bardziej klejące w środku!).Wyjąć, wystudzić.Można podawać z 150 ml ubitej schłodzonej
śmietany kremówki i świeżymi
owocami, można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).


Źródło przepisu 'Fika'
Anna Brones & Johanna Kindvall .