ßßß
Kruchy spód z makiem, pyszny dżem z suszonych fig i kandyzowane plasterki cytryny. Pycha! Szybki do przygotowania, jak większość prostych mazurków na kruchym cieście. Pięknie prezentuje się jako słodka pisanka :-).Składniki na ciasto kruche:175 g mąki pszennej25 g cukru pudru100 g masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej śmietany 18%1 żółtko1,5 łyżki makuszczypta soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Na sam koniec dodać mak i połączyć z ciastem ręcznie. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:1 szklanka dżemu z suszonych figKandyzowane plasterki cytryny:1 - 1,5 niewoskowanej cytryny, najlepiej z cienką skórką75 g cukru50 ml wodyCytryny wyparzyć. Pokroić w plasterki.W niedużym garnuszku lub na stalowej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, do momentu rozpuszczenia się cukru, wymieszać. Na wodę z cukrem wyłożyć plasterki cytryny. Gotować, na małej mocy palnika, przez około 12-15 minut. Przez ten czas skórka cytryny zmięknie a z wody z cukrem powstanie pyszny cytrynowy syrop (nie będzie nam potrzebny).WykonanieNa kruchy i wystudzony spód wyłożyć dżem, równo rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć kandyzowane plasterki cytryny.Smacznego :-).