Wykonanie

Domowy
makaron – nie pamiętam dokładnie jak zaczęła się moja z nim przygoda. Zdecydowanie drogowskazem w tym kierunku okazały się jedne z warsztatów kulinarnych w których
brałam udział. Zadziwiło mnie w jak prosty sposób można przygotować
makaron w domu. Zdecydowaną zaletą takiego
makaronu jest dowolność składników w nim użytych. Możemy dodać do niego
przyprawy (np.
kurkumę lub słodką mieloną
paprykę),
zioła (np.
natkę pietruszki) lub warzywa (np. puree z dyni,
marchewki czy
szpinaku). Uzyskamy wtedy oryginalny smak za stosunkowo niską cenę (
makarony smakowe są obrzydliwie drogie). Możemy zawsze użyć mieszanek ulubionych mąk (gryczana, razowa, semolina czy zwykła pszenna). Same plusy. Domowy
makaron polecam się osobom, które zwracają uwagę na to co jedzą oraz lubią popisywać się w kuchni. Nie mam oczywiście nic do
makaronów kupnych, bo sama używam ich w kuchni dość często. Jednak gdy masz dodatkowych 15 minut na przygotowanie czegoś ekstra do obiadu. Polecam własnie domowy
makaron.Przykładów na dania z
makaronem jest mnóstwo. Na blogu znajdziecie przepis na
makaron z
owocami morza i
białym winem,
makaron z
krewetkami. Super smakuje również
łosoś z
makaronem .]

Składniki (dla 2 osób):100g
mąki (ja użyłam
mąki typu semolina)1
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki przekładamy do misy miksera (lub na stolnicę) i zagniatamy. Najlepiej spisuje się robot planetarny z hakiem do zagniatania twardych ciast. Jeżeli nie posiadasz w domu takiego miksera najlepiej zagnieć ciasto ręcznie. Zajmie to dosłownie chwilę. Ciasto powinno być twarde ale elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk.Wałkujemy albo przy pomocy wałka albo maszynki do
makaronu (przesypanej
mąką). Ważne jest aby
makaron podczas wałkowania na najgrubszym oczku (nr 1) składać kilka
razy i wałkować powtórnie. Dzięki temu ciasto zamiast się kruszyć będzie elastyczniejsze. Ja tę czynność powtarzam co najmniej 5
razy. Po rozwałkowaniu na pożądaną grubość płaty ciasta kroimy wedle uznania (na wstążki lub spaghetti).Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty w zależności od grubości
makaronu.Jeżeli przygotowujemy domowy
makaron dla większej ilości osób możemy spokojnie zwiększać ilość
mąki i
jajek. Zasada jest jedna – na 100g
mąki zawsze dodajemy 1
jajko (wielkości M).