Wykonanie
Nie ma to jak na śniadanie wykwintna owocowa
sałatka ze świeżymi liśćmi
szpinaku i
miodowo sezamowym dresingiem! Taka naszła mnie dzisiaj ochota na coś bardzo lekkiego...patelnia poszła w ruch, uprażyłam garść orkiszowych
płatków i sporą łyżkę białego
sezamu...zajrzałam do lodówki i od razu wiedziałam, że to będzie to! Zdrowy, lekki posiłek od rana to chyba podstawa, której zasadniczo nie stosuje z powodu intensywności dnia, tygodnia i miesiąca. Trudno dostosować mi dietę o takiej jakiej marzę, nie zawsze też rodzina chce jeść to co ja i z braku czasu robi się to co zjedzą wszyscy. Dzisiaj samotnie spędzając przedpołudnie mogłam zaserwować sobie wszystko to co zamarzę i jest...pyszna, lekka, orzeźwiająca
sałatka ze zdrowymi, pełnymi błonnika dodatkami.

przepis własnySkładniki:1 duże twarde
jabłko1
pomarańcza hiszpańska2 sycylijskie
pomarańcze1
bananplaster świeżego
ananasagarść
świeżego szpinaku1 mały
granatSkładniki: dresingułyżka
miodułyżka tahini naturalnego Primavikałyżka Mirinu (
wino japońskie)łyżka
soku z cytrynysok z filetowania
pomarańczyWszystkie składniki dresingu zmiksuj w mikserze na gładki sos, pamiętaj by dodać sok z filetowania
pomarańczy.Składniki: dodatkigarść
płatków orkiszowychłyżka białego
sezamuPrzygotowanie:Najpierw upraż na suchej patelni
płatki orkiszowe, przesyp je do czystego naczynia i na tej samej patelni upraż
sezam. Odstaw.Wydrąż nasiona
granatu,odfiletuj
pomarańcze nad miseczką, sok przyda się do dresingu. Pokrój
jabłko,
ananasa oraz
banana. Całość przełóż do dużej miski, dodaj garść
szpinaku i wymieszaj delikatnie by nie podusić zbytnio liści. Polej przygotowanym dresingiem, ponownie wymieszaj i przełóż do miseczek. Posyp uprażonymi
płatkami orkiszowymi oraz
sezamem i podawaj.Smacznego!