Wykonanie
Uważam, że sezon warzywno-
owocowy należy wykorzystywać aż do ostatniej kropli soku:) Co prawda składniki na dzisiejszy przepis z powodzeniem można kupić także w zimie, ale świeże z targu lub własnego ogródka smakują lepiej i na pewno są zdrowsze.Dzisiejsza propozycja stawia surowy
szpinak na piedestale:) Jednak wbrew pozorom koktajl można tak przyrządzić, żeby
szpinak nie był wyczuwalny. W takiej sytuacji należy po prostu dodać odpowiednio więcej pozostałych składników lub mniej
szpinaku. Polecam Wam dlatego nie trzymać się sztywno zaproponowanych tu proporcji, a jedynie traktować je jako ogólne wskazówki.
Składniki
świeży szpinak (ja dałam kilka garści, myślę, że mogło to być ok. 10 - 15 dag)1
banan1
jabłko1
grejpfrut (dla osób nielubiących
grejpfrutów może być
pomarańcza, ale wtedy polecam dodać trochę
soku z cytryny)opcjonalnie
woda mineralnaWykonanieWyciskamy
sok z grejpfruta i wlewamy go do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty lub planujemy go nie wypijać od razu (po czasie bardzo gęstnieje), to proponuje dodać trochę
wody mineralnej. Na zdrowie!
Informacje o paryskiej diecie.