Wykonanie
Dziś w dniu Walentynek mam dla was oczywiście coś słodkiego w kształcie
serc. W pięknym błękitnym kolorze:



Zrobiło się prawie, jak w niebie? Prawda?Składniki na ok. 60-70
ciastekCiasto1 łyżka kandyzowanej
skórki cytrynowej100 g
brązowego cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka skorki otartej z
cytryny300 g
mąki180 g posiekanego
masła2
żółtka1 szczypta
soliLukier200 g
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyniebieski
barwnik spożywczykolorowa cukrowa posypka do ozdobyKandyzowaną
skórkę cytrynową i
cukier zmiksować w mikserze na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać- 175 °C ( z termoobiegiem- 160°C). Ciasto rozwałkować i wycinać foremką serduszka. Piec 12 minut. Wystudzić. Następnie wymieszać składniki lukru, Część lukru była u mnie w nieco ciemniejszym odcieniu niebieskiego- teraz możemy rozpocząć zabawę- wszystkie
ciastka pomalowałam jasnoniebieskim lukrem. Część z nich dostała kolorową cukrowa posypkę, a część abstrakcyjne wzory z ciemniejszego lukru, które wykonałam łyżką robiąc szlaczki.
Lukier schnie jakieś 2-3 godziny.

Udanych Walentynek! :)